Οδηγος Εξοικονομησης Ενεργειας

Οδηγος Εξοικονομησης Ενεργειας• Συντηρείτε τον λέβητα και τον καυστήρα σας κάθε χρόνο. Προλαμβάνετε έτσι ζημιές και σίγουρα εξασφαλίζετε αποδοτικότερη λειτουργία της εγκατάστασή σας. Με έναν ασυντήρητο ή κακορυθμισμένο λέβητα–καυστήρα ζεσταίνετε το περιβάλλον, όχι  το σπίτι σας.

• Η σωστή θερμομόνωση του λέβητα μειώνει τις απώλειες θερμότητας προς τον χώρο του λεβητοστασίου.
Όλοι οι σχετικά νέοι λέβητες είναι καλά θερμομονωμένοι.
Οι απώλειες θερμότητας από έναν λέβητα χωρίς μόνωση μπορεί να ξεπεράσουν το 5% της συνολικής κατανάλωσης καυσίμων.

• Ελέγξτε την κατάσταση των θερμομονωτικών καλυμμάτων των σωλήνων θέρμανσης (ARMAFLEX) και φροντίστε για την αντικατάσταση τους αν έχουν φθαρεί.

• Φροντίστε για την στεγάνωση των κουφωμάτων στις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας. Μεγάλες απώλειες θερμότητας και μειωμένη αποτελεσματικότητα της εγκατάστασης σας οφείλεται σε αυτόν τον παράγοντα.

• Μονώστε θερμικά όπου είναι εφικτό την οροφή του σπιτιού σας (εφόσον είναι εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες).

• Φροντίστε όταν λειτουργεί η θέρμανση να μην υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα και πόρτες.

• Αφήνουμε την ηλιακή ακτινοβολία να μπει μέσα στο σπίτι μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τα βράδια κλείνουμε και τα παντζούρια αλλά και τις κουρτίνες, μειώνοντας έτσι τη διαφυγή θερμότητας προς το περιβάλλον.

• Αποφεύγετε να κλείνετε τελείως την εγκατάσταση της θέρμανσης κάθε φορά που φεύγετε από το σπίτι σας για λίγο. Η δαπάνη ενέργειας για την συντήρηση της θερμοκρασίας ενός σπιτιού στα επιθυμητά επίπεδα είναι σαφώς μικρότερη από την δαπάνη που χρειάζεται για να ζεσταθεί ξανά ο χώρος εξ αρχής.

• Μην υπερβάλετε στην θερμοκρασία που επιλέγετε για το χώρο σας, θερμοκρασίες πέραν του 20οC–21οC δημιουργούν μάλλον δυσφορία παρά άνεση και τεράστια διαφορά κατανάλωσης καύσιμου.

• Τις ώρες ύπνου επιλέξτε θερμοκρασία χώρου 3οC–4οC χαμηλότερη από αυτήν που διατηρείτε στο χώρο σας τις ώρες της ημέρας.

• Τοποθετήστε στα θερμαντικά σας σώματα θερμοστατικούς διακόπτες. Κατ’ αρχήν σας δίνουν την δυνατότητα να κρατάτε σε διαφορετικό επίπεδο θερμοκρασίας τους χώρους του σπιτιού σας (π.χ καθιστικό 21οC–Υπνοδωμάτιο 19oC), ή και να απομονώσετε την λειτουργία της θέρμανσης σε κάποιους χώρους που δεν χρησιμοποιείτε συνεχώς (π.χ Ξενώνας). Η χρήση θερμοστατικών διακοπτών, ακόμη και σε υφιστάμενα δισωλήνια συστήματα κεντρικής θέρμανσης μπορεί να δώσει θεαματικά αποτελέσματα οικονομίας.

• Χρησιμοποιείστε (εφόσον είναι εφικτό) στις εγκαταστάσεις σας ελεγκτή αντιστάθμισης. Με τους ελεγκτές αντιστάθμισης ο χρόνος λειτουργίας του καυστήρα εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες τις οποίες πληροφορείται μέσω του ειδικού εξωτερικού αισθητηρίου. Έτσι όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία ο καυστήρας λειτουργεί σε χαμηλότερα επίπεδα θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να καταναλώνει λιγότερο πετρέλαιο. Η χρήση ελεγκτή αντιστάθμισης μπορεί να επιτύχει έως και 35% εξοικονόμηση καυσίμου χωρίς να αλλαχτούν άλλα δεδομένα στην εγκατάστασή σας.

Εμπιστευθείτε την εταιρεία μας eco4all.gr και κερδίστε σε ενέργεια και οικονομία.
Mesa_Leitourg_5